bosonohé topánky

Reprodukcia mačiek

17.06.2012 09:08

 

Reprodukcia mačiek

 

Fyziológia rozmnožovania

Pohlavná dospelosť u mačky medzi 7 – 9 mesiacom

Ruja

Prejav pravidelne sa opakujúcich zmien na vnútorných orgánoch mačky, sprevádzané hlasovými prejavmi rôznej intenzity. Ak nedôjde počas ruje k oplodneniu, jej príznaky miznú až do začiatku ďaľšej ruje. Po krytí miznú príznaky zvyčajne už do dvanásť hodín, niekedy to trvá aj dlhšie. Ruja ušľachtilích mačiek prebieha v intervaloch 15-25 dní. Dĺžka ruje je okolo 6-8 dní.

 

Ruja u mačky

Je obmedzená len na prípravu k ovulácií. K nej dochádza len po krytím kocúrom a to do 24 hodín. Ovulácia je teda provokovaná. Mačky nemajú viditeľný výtok krvi a následnú ovuláciu, ale iba zmeny v zdurenej sliznici. Najvhodnejšia doba na vyprovokovanie ovulácie je 2-4 deň od začiatku príznakov ruje. Ak nedôjde ku krytiu, vajíčka sa neuvoľnia, zdurenie sliznice vymizne a nastáva anestrálne obdobie. Pripravuje sa ďalšia ruja. Pri gravidite dochádza k vynechaniu ruje, po 8 roku života dochádza k úplnému vyhasnutiu ruje. Kojením sa však príchod novej rujr nezabrzdí, teda ešte kojaca mačka môže byť oplodnená.

Krytie

Je rozdiel medzi krytím u ušľachtilej a úžitkovej mačky. Kým úžitková mačka si partnera vyberá sama a pári sa aj s viacerými kocúrmi a potom má vo vrhu mačiatka od viacerých kocúrov. Ušľachtylím mačkám vyberá kocúra majiteľ a dbá o to, aby nedošlo k páreniu s iným kocúrom. V zásade chodí majiteľ chovnej mačky na rande za kocúrom, pokiaľ sa nedohodnú inak. Mačky sú pripravené k páreniu iba počas ruje kocúri kedykoľvek. Najmä na jar počuť aj vidieť ich zvýšenú aktivitu. Kocúri sú nekľudný, túlajú sa ďaleko od domova a značkujú. Ak sa stretnú viacerý kocúri dochádza k súbojom. Mačky sú už pri nastupe ruje nekľudné, otierajú sa o predmety, a pokiaľ nie je na blízku žiadny kocúr lákajú ho zamilovaným spevom. Mačka sa pri ňom prechádza s koketne podlomenými kolenami. Krytie známim kocúrom nastáva pomerne rýchlo, pred neznámim sa pomerne dlho zdráha. Na oko mu uteká, ale pozoruje, či ju kocúr nasleduje. Kocúr je zo začiatku nesmelý, trpezlivo vysedáva v jej blízkosti. A jemným hlasom mačke naznačuje, že by mohlo dôjisť k páreniu. Po určitom zdráhaní dá mačka najavo svoj súhlas typickým postojom. Potom ju kocúr chytí za srsť na šiji a dôjde k páreniu. Počas krytia vydáva mačka hlboký zvuk, ktorý znie ako zmes radosti a bolesti. Akcia trvá okolo 5 sekúnd. Kocúr je schopný krytia až 10 krát za hodinu. Po kopulácií mkocúr zoskočí, a mačka sa prevalí na chrbát a chvíľu sa prevaľuje zo strany na stranu, po chvíli sa otočí a spravidla sa kocúrovi ponúka ešte raz.

Gravidita

Prvé príznaky gravidity možno pozorovať až po troch týždňoch na zružovených bradavkách a tiež podľa toho, že mačka má zvýšenú chuť do jedla. Prvé spoľahlivejšie príznaky sa prejavujú v piatom týždni gravidity, keď mačka začína priberať a tiež vyžaduje viac pozornosti od majiteľa. Pohyby v tele sa dajú nahmatať po 6 týždni. Doba gravidity od dňa krytia až do pôrodu trvá 63-66 dní. Niekedy dochádza k tzv. falošnej gravidite kedy všetko prebieha ako pri gravidite, no v tele mačky sa nevyvíjajú embryá. Často dochádza k potratom a to najmä pre úrazi, hrubé zaobchádzanie s gravídnou mačkou, alebo podvýživou mačky. Potrat nastáva najčastejšie v 4-5 týždni gravidity kedy sú embryá veľké asi ako polovica ľudského palca.

Pôrod

Približne do 60 dňa gravidity sa mačka správa normálne, podľa svojich návykov a záľub. Asi 3-4 dni pred pôrodom sa jej správanie mení. Telesná teplota klesá na 37,5°C mačka je nekľudná a menej sa pohybuje. Viac sa mazná drží sa pri pánovi sleduje ho. Je to neklamný znak blížiaceho sa pôrodu. Mačkám s dlhou srsťou je potrebné ostrihať srsť na bruchu okolo bradaviek a okolo pohlavného otvoru. Mačke pripravíme na kryté miesto krabicu – dosť veľkú pre mačku aj mačiatka. Miesto je nutné vydezinfikovať, vystlať savou látkou alebo papierom. Pôrod začína odchodom šedo-červenej plodovej vody, nasledujú pôrodné zťahy tie nastávajú asi hodinu pred pôrodom prvého mačiatka. (Ak nedôjde do 6-8 hodín po odchode plodovej vody a začiatku prvých zťahou k pôrodu prvého mačiatka je lepšie privolať veterinára, môže sa stať, že bude potrebné vykonať cisársky rez). Väčšinou si mačka pri pôrode poradí sama. Počas pôrodu mačka nervózne pradie, intervaly pri rodení mačiatok sú rôzne od 10 minút až po niekoľko hodín. Mačiatko sa rodí počas 1-2 minút najčastejšie hlavičkou dopredu. Po pôrode mačka prehryzne pupočnú šnúru a mačiatko olýže a jazykom masíruje. Mačiatko rýchlo oschne a podporí sa činnosť pľúc. Pupočnú šnúru a plodové obaly mačka zožerie, po narodení mačiatka je potrebné prehliadnúť ho. Treba sa pozrieť do papuľky jazyk by mal byť jasne červený, ak je modrý mačiatko má zablokované dýchacie cesty, čo spôsobuje nedostatok kyslíka. Je nutné prekážku z dýchacích ciest odstrániť. Kým nie je celý pôrod ukončený odoberáme mačke jednotlivé mačiatka, aby sa jej neplietli s tými čerstvo narodenými. Je nutné držať ich v teple a suchu. Mačiatka nepotrebujú mlieko bezprostredne po pôrode, lebo prvé hodiny im ešte nepracuje tráviaca sústava a nemajú celkom vyvinutý sací reflex. Mačiatka trávia glykogén s pečene. Do 24 hodín od pôrodu sa musia Mačiatka nasítiť, musia mať plné zaguľatené brušká.